Tarinamme
Honkalan tila
Honkalan tilan historia ulottuu vuoteen 1886, jolloin Ollilan suku on rantautunut Honkalaan ensimmäisiä kertoja. Yksi ison Ollilan perheen veljeksistä osti Honkalan paikan huutokaupassa ja näin Honkalasta tuli Ollilan suvun tukikohta näihin päiviin saakka.
Matkailuyrityksen isän Kaarlo Ollilan vanhemmat Kalle sekä Matilda Ollila ( os. Törmänen ) jatkoivat yhdessä tilaa 1900-luvun alkupuolelta lähtien. Kalle Ollila toimi elämänsä aikana mm. Norjanmerellä kalastusaluksen kipparina. Hän oli myös taitava rakennusmies, jolle rakentaminen oli lähellä sydäntä. Olipa hän rakentamassa myös Murmanskin rautatietäkin. Matilda Ollila toimi kotiäitinä neljälle lapselle, hoitaen samalla kotitilaa sekä karjaa.
Toinen maailmansota
Kaarlo Ollila oli Matildan sekä Kallen nuorimmainen lapsi. Kaarlon lapsuuteen mahtui paljon epävarmuutta niin talvisodan, jatkosodan sekä Lapin Sodan vuoksi. Evakkoreissuja sodan jaloistakin Kaarlo ehti kokea kaksi, vuonna 1939 evakkoreissun Pudasjärvelle sekä vuonna 1944 evakkoreissun yli 300 kilometrin päähän Oulaisiin. Evakkoreissulta Kaarlo palasi isänsä kanssa ennen muuta perhettä valmistelemaan tilaa perheen kotiinpaluuta varten.
Samat evakkoreissut koki myös Kaarlon tuleva puoliso Eevi (os. Lämsä), jonka kotipaikka sijaitsi järven toisella puolella Muosalmessa. Eevin kotitalo Muosalmessa oli kuuluisa majapaikka 1700-luvulta lähtien idän ja lännen välisen vesireitin kulkijoille. Yhteiset koulujaksot Törmäsen koulussa, työskentely kalastuksen ja maatalouden parissa ja lopulta kenttätanssit toivat pariskunnan yhteen. Vuosisadan rakkaustarinaa vahvistaa Eevin ja Kaarlon syntymisajat saman vuoden peräkkäisinä päivinä.
Jatkosodan jälkeen Kaarlo tutustui saksalaisiin sotilaisiin Haukiniemen alueella. Näistä kohtaamistaan Kaarlolla riitti kerrottavaa ihan hautaan saakka. Epävakaista ajoista huolimatta saksalaisilta sotilailta Kaarlo sai kimmoketta kielten opiskeluun sekä kiinnostuksen vieraisiin kulttuureihin ja matkailuun.
Matkailutoiminta alkaa
Eevi ja Kaarlo ovat yhdet Kuusamon vanhimmista matkailualan yrittäjistä. Vuonna 1965 Kaarlo luki Kotiliesi-lehdestä artikkelin Turun saaristossa sijaitsevasta pientilasta, joka kokeili maatilamatkailua ja menestyikin mökkivuokrauksessa kansainvälisesti hyvin. Tästä hän sai vielä yhden lisäkimmokkeen matkailualaa kohtaan ja alkoi rakentaa ensimmäistä mökkiään.
Mökki rakennettiin vuonna 1966 tilan omalle tontille Honkalan omista puista siten, että jollei matkailuyrittäminen ole kannattavaa, mökin voisi myydä kokonaisena tontteineen. Mökkivuokrauksen ensimmäiset asiakkaat olivatkin saksalaisia matkailijoita. Suomalaiset matkailijat löysivät meidät vuonna 1968. Vuosina 1966-1976 mökki kerrallaan rakentui Ollilan lomamajat tilan omista puista itse hartiavoimin rakentaen.
Monitoimimies Kaarlo toimi myös matkailuoppaana erilaisille ryhmille kiertäen heidän kanssaan mm. Oulangan kansallispuistossa, Iivaarassa sekä Taivalkoskella kirjailija Kalle Päätalon maisemissa. Matkailijoille järjestettiin myös erilaisia kesäiltamia suomalaisen haitarimusiikin ja paikallisten kalaruokien sekä lättyjen parissa.
Sukupolvi vaihtuu 90-luvulla
Vuonna 1995 Kaarlo ja Eevi päättivät alkaa nauttia vapaapäivistä siirtyessään eläkkeelle ja yrityksessä suoritettiin sukupolvenvaihdos. Yritystä lähtivät jatkamaan Tuomo puolisonsa Marjon kanssa. Tähän mennessä Tuomo oli suorittanut työuraansa kalastuksen parissa, ensin kalastustarvikeliikkeessä työskennellen ja lopulta omana yrittäjänä sekä ammattikalastajana. Marjo puolestaan oli työskennellyt aikoinaan mm. leipomossa, lastenhoitajana, vanhustenhoitajana sekä kalastustarvikkeiden valmistuksen parissa.
Kaarlon ja Eevin tarjotessa yrityksen jatkamista eivät Tuomo ja Marjo epäröineet hetkeäkään. Matkailuyritystä lähdettiin pian myös kehittämään nuorenparin ideoin; Ohjelmapalvelut aloitettiin ruokapalveluilla sekä kalastuspalveluilla, vanhan pärehöylän aluetta uudistettiin ja rakennettiin alueelle myös tanssilato, jossa kesäisin pidettiin mahtavia latotansseja haitarimusiikin metsässä raikaen.
Uudistukset jatkuivat vuokramökkien remontoinneilla sekä uuden ravintolan, Juomuskodan, rakentamisella. Samaan aikaan kehitettiin reittiverkostoa ja yhteistyötä Ruka-Kuusamo alueen muiden matkailuyritysten kanssa. Mökkien remontoinnit ovat jatkuneet tähän päivään saakka, ohjelmapalvelut ovat kehittyneet ja niitä on tullut huimasti lisää. Juomuskodankin ruokalistat ovat jo monesti saaneet uusia lisätwistejä.
Nykyhetki
ja Ollilan matkailun 3. sukupolvi
Vuonna 2021 mukaan yrityksen toimintaan tulivat Marjon ja Tuomon jälkeläiset. Uuden sukupolven mukaan tullessa yritys on saanut osakseen taas uusia tuulia. Ravintola-alueelle on rakennettu uusi safarirakennus upeine ravintoloineen palvelemaan lisääntyvää asiakasvirtaa.